Dieta bezglutenowa to dieta, która jak sama nazwa wskazuje, wymaga całkowitej eliminacji produktów zawierających gluten. Rozwiązanie to jest najczęściej stosowane przez osoby, które z różnych powodów nie mogą jeść dań zawierających ten składnik pokarmu.
Dieta bezglutenowa – czym jest? Kto decyduje się na to rozwiązanie?
Należy do nich m.in. alergia na pszenicę, osoby cierpiące na chorobę trzewną, czy oczywiście cierpiące na celiakie. Eliminacja zboża glutenowego pozwala tym osobą w pełni cieszyć się z życia. Dzięki temu nie występują u nich objawy takie, jak dolegliwości ze strony układu pokarmowego m.in. biegunki, wzdęć, czy dolegliwości bólowych, które mogą trwać nawet kilka dni. Dodatkowo ten rodzaj diety stosuje się, jako sposób na wspomaganie leczenia takich chorób, jak m.in. zespół jelita drażliwego, czy choroba Hashimoto.
Dieta bezglutenowa – czym zastępuje się gluten w tej diecie?
Choć gluten jest pożądany w diecie osoby, niecierpiącej na nietolerancje glutenu, dieta bezglutenowa może być pełnowartościowa, dobrze zbilansowana i zdrowa. Osoby na tym rodzaju diety zamiast glutenu stosują najczęściej różnego rodzaju kasze. Można do nich zaliczyć m.in.
- kaszę jaglaną,
- komosa ryżowa,
- kaszę gryczaną, czy
- kaszę kuskus.
Na rynku ze względu na coraz większe zainteresowanie pojawia się więcej alternatyw dla glutenu
Można do nich zaliczyć mąkę ze strączków, czy orzechów, jak np.:. Mąka migdałowa. Dodatkowo w wielu sklepach dostępny jest bogaty wybór makaronów. Może to być m.in. makaron ryżowy, czy z ciecierzycy.
W wielu restauracjach, jak i sklepach można znaleźć również szereg gotowych produktów, jak ciastka, chleby, czy bułki zawierające mąkę bez glutenu.
Warto wiedzieć, że dieta bezglutenowa to nie jest wymysł mody, tylko zaspokojenie prawdziwej potrzeby osób chorych na celiakię.