Dieta sokowa to popularny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Podstawową regułą takiego jadłospisu jest zastąpienie posiłków o stałej konsystencji posiłkami płynnymi, czyli sokami owocowo-warzywnymi.
Zasady i efekty diety sokowej
Odżywiając się w taki sposób przez kilka dni, pozwalamy naszemu układowi trawiennemu odpocząć. Organizm może skupić się na detoksie, a substancje odżywcze z warzyw i owoców wchłaniają się znacznie skuteczniej niż w przypadku zwykłej diety.
W ramach diety sokowej należy przez 1 – 7 dni spożywać wyłącznie soki przygotowane z warzyw i owoców, uzupełniane o wodę, herbatki ziołowe czy herbatę zieloną. Jeśli wybrany wariant diety sokowej nie dopuszcza spożywania pokarmów stałych, nie wolno stosować takiego jadłospisu zbyt długo z uwagi na jego niskokaloryczność i niedostateczną różnorodność substancji odżywczych.
Kilkudniowa dieta sokowa skutkuje:
- usprawnieniem procesu oczyszczania organizmu z toksyn,
- odciążeniem układu trawiennego,
- zwiększeniem odporności organizmu,
- poprawą kondycji włosów i paznokci z uwagi na zwiększenie podaży witamin i minerałów,
- zmniejszeniem uczucia zmęczenia,
- poprawą funkcjonowania układu nerwowego – polepszeniem koncentracji i pamięci,
- zwiększeniem podaży błonnika pokarmowego, antyoksydantów i enzymów trawiennych.
Warto pamiętać, że diety sokowej nie należy stosować w celu utraty wagi. Stosowana długotrwale dieta sokowa prowadzi bowiem do spowolnienia metabolizmu i może skutkować przeciwnym do zamierzonego efektem – mianowicie zwiększeniem masy ciała.
Do diety sokowej warto również odpowiednio się przygotowywać poprzez stopniowe ograniczanie spożycia dań gotowanych, mięsa i pieczywa oraz zastępowanie ich warzywami w różnej postaci.