Najlepsze pomysły na zupę krem

Zupy kremy są sycące i aromatyczne. Można przygotowywać je o każdej porze roku. Najlepiej smakują, gdy są przyrządzane ze świeżych, sezonowych warzyw. Dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych i mogą być serwowane nie tylko jako część obiadu, ale też jako lunch. Ich przygotowanie jest proste, a efekty potrafią przyjemnie zaskakiwać. Sprawdź nasze przepisy na zupy kremy.

Jak zrobić zupę krem?

Do przygotowania zupy kremu potrzebny jest blender, za pomocą którego na końcu miksujemy wszystkie składniki. W ten sposób zupa uzyskuje jednolitą, aksamitną konsystencję. W zależności użytych składników zupa może przybierać różne kolory. Ze względu na brak widocznych kawałków produktów czasem trudno domyślić się, z czego została zrobiona. Zupę krem można ugotować na bazie dowolnego warzywa. Zieloną wersję zrobisz z brokułów, cukinii lub groszku. Czerwoną barwę uzyskasz za pomocą buraków, pomidorów lub papryki albo ich połączenia. Jeżeli chcesz stworzyć zupę o intensywnie żółtym kolorze, wystarczy sięgnąć po jasne warzywa i dodać szczyptę kurkumy. Warto eksperymentować z niecodziennym połączeniami, na przykład szpinaku i gruszki. Wdzięcznym dodatkiem do kremowych zup są sery. Parmezan, mozzarella, ricotta oraz sery pleśniowe fantastycznie wpływają na ich smak. Kremowe dania przygotujesz również na bazie grzybów. Szczególnie polecane są pieczarki, kurki oraz rydze.

Naturalne aromaty i smaki produktów użytych do przyrządzenia kremu łatwo wydobędziesz, przygotowując własny bulion. Nie obawiaj się dodawania przypraw. Doskonale zatapiają się w gęstej konsystencji i nadają potrawie wyjątkowy charakter. Jeżeli chcesz w naturalny sposób mocniej zagęścić zupę, dodaj więcej ziemniaków, batatów albo kaszy jaglanej. Zwróć jednak uwagę na właściwe proporcje, aby nie zmieniły za bardzo smaku potrawy. Zupę krem można ozdobić grzankami z razowego chleba, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, świeżymi kiełkami lub listkami bazylii.

Zupa krem ze szparagów – najlepsza w wiosennym sezonie

Pomiędzy majem a czerwcem trwa sezon na szparagi i warto z niego skorzystać, aby na stole znalazły się najlepsze okazy w świeżej wersji. Dlatego przygotowaliśmy przepis na zupę krem z zielonych szparagów. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/krem-ze-szparagow  zamieściliśmy szczegółowy przepis. Podstawę dania stanowi bulion warzywny lub mięsny – w zależności od preferencji. Po umyciu i pokrojeniu szparagów posiekaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij je na patelni. Dodaj szparagi, wlej bulion. Gdy warzywa się ugotują, zblenduj je ze śmietanką, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Na końcu dopraw solą oraz pieprzem.

Zupa krem z rzodkiewki z dodatkiem buraka

Rzodkiewka to jedna z nowalijek, na którą czeka się z utęsknieniem. Chrupiąca, o lekko ostrym smaku stanowi znakomity dodatek do kanapek oraz sałatek. Jako główny składnik zupy kremu zapewnia przyjemne orzeźwienie. Wejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-krem-z-rzodkiewki i przeczytaj więcej na temat przygotowania tego wyjątkowego dania. Jego wyrazisty smak cenią osoby uwielbiające aromatyczne potrawy. Do lekkiego kremu dodajemy również ugotowanego buraka, ziemniaki, cebulę, koperek oraz kiełki rzodkiewki.

Zupa krem z brokułów z chrzanowym akcentem

Aby cieszyć się wybornym smakiem zupy o zielonym kolorze, nie trzeba wielu składników. Poza brokułami potrzebne będą: cebula, czosnek i chrzan. Dzięki tym warzywom krem nabierze odrobiny pikanterii. Smak stanie się jeszcze głębszy dzięki serowi feta. Szczegóły receptury są dostępne tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-krem-z-brokulow-z-feta-i-chrzanem.  Fety nie miksuj z pozostałymi składnikami, lecz dodaj kawałki na wierzch.

Zupa krem z kalarepki z groszkiem ptysiowym

Kalarepa jest jednym z najzdrowszych warzyw. Obfituje w błonnik, karotenoidy oraz witaminy z grupy B, a także witaminy A, C oraz K. Skorzystaj z niej, aby przyrządzić odżywczą i smaczną zupę krem. Z przepisu zamieszczonego na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-krem-z-kalarepki-z-groszkiem-ptysiowym-i-chrzanem dowiesz się, jak to zrobić. Przy pomocy chrzanu uzyskasz większą wyrazistość potrawy, a groszek ptysiowy będzie świetnym, lekko chrupiącym dodatkiem.