Dlaczego warto stosować kuchnię roślinną?

Kuchnia roślinna z każdym rokiem zdobywa coraz więcej zwolenników. W księgarniach można znaleźć mnóstwo książek na ten temat, a w internecie blogi ze smacznymi wegetariańskimi i wegańskimi przepisami. Dlaczego warto przejść na dietę roślinną?

Zasady obowiązujące w kuchni roślinnej

Dieta, która opiera się o produkty roślinne, czyli warzywa, to dieta wegańska. Z kolei kiedy spożywamy nie tylko warzywa, ale i produkty mleczne oraz jajka – wtedy mamy do czynienia z dietą wegetariańską. Warzywa stanowią źródło niezwykle cennych składników pokarmowych, takich jak witaminy i minerały. Lekarze i dietetycy zalecają spożywać potrawy roślinne właśnie dla zdrowia. Spożywanie dużych ilości warzyw jest niezwykle istotne w profilaktyce wielu chorób przewlekłych. Właśnie dlatego w obecnej Piramidzie Zdrowego Żywienia stanowią podstawę żywienia. Co ciekawe, niegdyś ta pozycja należała do produktów zbożowych.

Zalety kuchni roślinnej

Rośliny stanowią źródło witamin, minerałów, białka, węglowodanów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Ponadto zawierają również składniki, które zapobiegają wielu chorobom bądź wspomagają organizm ludzki podczas leczenia. Kuchnia roślinna ma również pozytywny wpływ na samopoczucie – jak wykazują badania, jelita, na które ma wpływ właśnie dieta, mają związek ze zdrowiem psychicznym. Wybieranie warzyw, owoców i orzechów ma wiele zalet. Warto zauważyć, że najlepiej wybierać ekologiczne produkty roślinne, wyłącznie ze sklepów ze zdrową żywnością. Tylko takie artykuły zapewniają skuteczną ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Warzywa a ochrona przed chorobami

Aby skutecznie chronić się przed chorobami cywilizacyjnymi oraz złym samopoczuciem, należy każdego dnia spożywać minimum pięć porcji warzyw, a także cztery porcje owoców. Przykładowo, w przypadku profilaktyki nowotworów największe znaczenia ma selen, kwas askorbinowy, beta-karoten, likopen, tokoferol czy flawonoidy. Natomiast w profilaktyce chorób układu krążenia istotne są karotenoidy, kwas foliowy, flawonoidy, a także witamina C, witamina E i inne składniki mające działania antyoksydacyjne.

Zalecenia WHO

Według zaleceń organizacji WHO warzywa oraz owoce należy dodawać do każdego posiłku. Powinny one również zastępować słodkie czy słone przekąski. Zamiast batonika na deser poleca się wybrać jabłko czy banan. Cenne i bogate w wartości odżywcze są również surówki – warto pamiętać, że składniki odżywcze są „wrażliwe” na obróbkę termiczną, podczas gotowania z warzyw i owoców znika nieco witamin i minerałów, dlatego też warto spożywać je na surowo. WHO zaleca na co dzień stosować dietę, która jest nie tylko bogata w owoce i warzywa, ale i zboża oraz nasiona roślin strączkowych. Podczas przygotowywania wegetariańskich czy wegańskich dań warto zadbać również o ich wygląd – warzywa i owoce są bardzo kolorowe, więc mogą stanowić również piękną ozdobę każdego talerza.

Gdzie kupować zdrowe produkty roślinne?

Produkty roślinne można kupić w wielu miejscach, ale aby uniknąć szkodliwych substancji w pożywieniu, takich jak jak pestycydy, których na co dzień używa się w rolnictwie, najlepiej szukać warzyw, owoców i innych produktów w sklepach z ekologicznymi artykułami spożywczymi. Do produkcji ekologicznych warzyw i owoców nie stosuje się żadnych szkodliwych substancji.